Na
przygotowanie ciasta Usta Adama będziemy musieli poświęcić chwilę
czasu lecz na pewno warto, ponieważ ciasto jest pyszne i wygląda
efektownie.
Przygotowanie
ciasta zaczynamy od posmarowania powidłami spodniej części
biszkoptów, które następnie łączymy ze sobą i układamy jeden
koło drugiego na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W innym
naczyniu rozpuszczamy margarynę, kakao i cukier . Dodajemy 5-6 łyżek
wody i gotujemy przez około 5 minut, odkładamy do ostygnięcia.
Wbijamy 1 jajko, 5 żółtek, dosypujemy mąkę i proszek do
pieczenia, wszystko razem miksujemy. Z białek ubijamy pianę, którą
następnie dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy.
Tak przygotowanym ciastem zalewamy nasze ułożone na blasze biszkopty. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 35 – 40 minut. Teraz możemy przystąpić do przygotowania masy.
Żółtka
ucieramy z cukrem, mąką i budyniem. Utarte składniki zalewamy
wrzącym mlekiem i gotujemy aż zgęstnieje. Po wystygnięciu
dodajemy margarynę i miksujemy. Przygotowanym kremem smarujemy
ciasto.
Ciasto:
30
dkg okrągłych biszkoptów
słoiczek
powideł śliwkowych
1
kostka margaryny
3
łyżki kakao
1/2
szklanki cukru
1
i 1/2 szklanki mąki
3
łyżeczki proszku do pieczenia
6
Jajek
5
łyżek wody
Masa:
1
budyń waniliowy lub śmietankowy
2
szklanki mleka
5
łyżek cukru
3
żółtka
1
łyżka mąki
1/2 kostka
margaryny
Polewa:
1/2
kostki margaryny
3
łyżki kakao
5
łyżek cukru pudru
5
łyżek śmietany 18%
1
łyżka żelatyny
Polecam i życzę smacznego.
Super:)
OdpowiedzUsuńżelatyne dodajemy do gorącej polewy czy jak troszkę podstygnie? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie ,już odpowiadam na pytanie.Żelatynę rozpuszczasz w gorącej wodzie i jak się rozpuści to wtedy mieszasz z polewą ,studzisz jak już wszystko wymieszane. Nie wsypujemy samej żelatyny do polewy !
UsuńW razie potrzeby doradzę. PROSZĘ ŚMIAŁO PYTAĆ.
Witam;właśnie wczoraj upiekłam to ciasto,fajnie wygląda,smaczne,jest jedno ale?za bardzo suche,czy nie można było by czymś nasączyć,żeby było wilgotniejsze,mąż się tym ciastem zatkał, amoże biszkopty by tak nasączyć mlekiem?proszę o komentarz!
OdpowiedzUsuńWitam czytelniczkę . Ciężko mi odpowiedzieć na to pytanie , nie mam pojęcia jak Pani to ciasto robiła , często robię ale takie jak Pani mówi nigdy mi nie wyszło. Przyczyną problemu mogą być biszkopty które zbyt długo leżały na sklepowej półce. Osobiście nie polecam namaczania biszkoptów bo mogą się rozpaść. Proszę dać znać jak wyszło. Pozdrawiam.
UsuńJa każde ciasto biszkoptowe po upieczeniu nasączam. W tym przypadku też można tak zrobić. Nasączenie robię z przegotowanej wody z sokiem z cytryny (nie dosładzam). Wtedy jest wilgotne i nikt się nie zatka. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! Wygląda zaskakująco;) Zastanawiam jakby smakowało, gdyby masę mleczno-maślaną zastąpić serkiem mascarpone z mlekiem skondensowanym... Myślę, że mogłoby się naprawdę sprawdzić ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie
sweethaven.blog.pl
Też upiekłam to ciasto i rzeczywiście jest suche,Danka
OdpowiedzUsuńCiasto zrobione wg przepisu i wyszło świetnie. Ciasto najlepsze jest na 2 - 3 dzień po zrobieniu i wcale wtedy nie jest suche- tylko wyśmienite. Pozdrawiam serdecznie, magdalenkagj.
OdpowiedzUsuńPrzeraża mnie, że używasz margaryny, a nie masła... Jest potwornie niezdrowa, do tego smakuje tak obrzydliwie... W kremach i polewach jest wręcz niejadalna jak na mój gust.
OdpowiedzUsuńjest tak samo niezdrowa jak masło, a np. Kasia smakuje normalnie. plusem margaryny jest też jej większa plastyczność
UsuńProf. Grażyna Cichosz: Masło lepsze - http://www.stachurska.eu/?p=1136 .
OdpowiedzUsuńwyszło bardzo efektowne i pyyyyszne:) ja zamiast polewy dałam galaretkę wiśniową a krem zamiast budyniowego taki ,jak do ciasta milky way. dzięki za przepis.pozdrawiam ,mariola
OdpowiedzUsuń