Przepis na ciasto Usta Adama


Na przygotowanie ciasta Usta Adama będziemy musieli poświęcić chwilę czasu lecz na pewno warto, ponieważ ciasto jest pyszne i wygląda efektownie.

Przygotowanie ciasta zaczynamy od posmarowania powidłami spodniej części biszkoptów, które następnie łączymy ze sobą i układamy jeden koło drugiego na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W innym naczyniu rozpuszczamy margarynę, kakao i cukier . Dodajemy 5-6 łyżek wody i gotujemy przez około 5 minut, odkładamy do ostygnięcia. Wbijamy 1 jajko, 5 żółtek, dosypujemy mąkę i proszek do pieczenia, wszystko razem miksujemy. Z białek ubijamy pianę, którą następnie dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy.





Tak przygotowanym ciastem zalewamy nasze ułożone na blasze biszkopty. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 35 – 40 minut. Teraz możemy przystąpić do przygotowania masy.
Żółtka ucieramy z cukrem, mąką i budyniem. Utarte składniki zalewamy wrzącym mlekiem i gotujemy aż zgęstnieje. Po wystygnięciu dodajemy margarynę i miksujemy. Przygotowanym kremem smarujemy ciasto.

 Ciasto:
    30 dkg okrągłych biszkoptów
    słoiczek powideł śliwkowych
    1 kostka margaryny
    3 łyżki kakao
    1/2 szklanki cukru
    1 i 1/2 szklanki mąki
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    6 Jajek 
    5 łyżek wody

    Masa:

    1 budyń waniliowy lub śmietankowy
    2 szklanki mleka
    5 łyżek cukru
    3 żółtka
    1 łyżka mąki
    1/2  kostka margaryny

Polewa:
    1/2 kostki margaryny
    3 łyżki kakao
    5 łyżek cukru pudru
    5 łyżek śmietany 18%
    1 łyżka żelatyny  



Ostatnim etapem będzie przygotowanie polewy. Margarynę, kakao, cukier i śmietanę musimy zagotować. Żelatynę rozpuszczamy w dwóch łyżkach gorącej wody i dodajemy do naszej polewy. Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto posmarowane kremem polewamy ostudzona polewą.
Polecam i życzę smacznego.




13 komentarzy:

  1. żelatyne dodajemy do gorącej polewy czy jak troszkę podstygnie? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam serdecznie ,już odpowiadam na pytanie.Żelatynę rozpuszczasz w gorącej wodzie i jak się rozpuści to wtedy mieszasz z polewą ,studzisz jak już wszystko wymieszane. Nie wsypujemy samej żelatyny do polewy !
      W razie potrzeby doradzę. PROSZĘ ŚMIAŁO PYTAĆ.

      Usuń
  2. Witam;właśnie wczoraj upiekłam to ciasto,fajnie wygląda,smaczne,jest jedno ale?za bardzo suche,czy nie można było by czymś nasączyć,żeby było wilgotniejsze,mąż się tym ciastem zatkał, amoże biszkopty by tak nasączyć mlekiem?proszę o komentarz!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam czytelniczkę . Ciężko mi odpowiedzieć na to pytanie , nie mam pojęcia jak Pani to ciasto robiła , często robię ale takie jak Pani mówi nigdy mi nie wyszło. Przyczyną problemu mogą być biszkopty które zbyt długo leżały na sklepowej półce. Osobiście nie polecam namaczania biszkoptów bo mogą się rozpaść. Proszę dać znać jak wyszło. Pozdrawiam.

      Usuń
  3. Ja każde ciasto biszkoptowe po upieczeniu nasączam. W tym przypadku też można tak zrobić. Nasączenie robię z przegotowanej wody z sokiem z cytryny (nie dosładzam). Wtedy jest wilgotne i nikt się nie zatka. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł! Wygląda zaskakująco;) Zastanawiam jakby smakowało, gdyby masę mleczno-maślaną zastąpić serkiem mascarpone z mlekiem skondensowanym... Myślę, że mogłoby się naprawdę sprawdzić ;)
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie
    sweethaven.blog.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. Też upiekłam to ciasto i rzeczywiście jest suche,Danka

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto zrobione wg przepisu i wyszło świetnie. Ciasto najlepsze jest na 2 - 3 dzień po zrobieniu i wcale wtedy nie jest suche- tylko wyśmienite. Pozdrawiam serdecznie, magdalenkagj.

    OdpowiedzUsuń
  7. Przeraża mnie, że używasz margaryny, a nie masła... Jest potwornie niezdrowa, do tego smakuje tak obrzydliwie... W kremach i polewach jest wręcz niejadalna jak na mój gust.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jest tak samo niezdrowa jak masło, a np. Kasia smakuje normalnie. plusem margaryny jest też jej większa plastyczność

      Usuń
  8. Prof. Grażyna Cichosz: Masło lepsze - http://www.stachurska.eu/?p=1136 .

    OdpowiedzUsuń
  9. wyszło bardzo efektowne i pyyyyszne:) ja zamiast polewy dałam galaretkę wiśniową a krem zamiast budyniowego taki ,jak do ciasta milky way. dzięki za przepis.pozdrawiam ,mariola

    OdpowiedzUsuń

Polecam

Baza ciekawych przepisów na drinki. Mojito, Margarita, Krwawa Mary i wiele wiele innych.