Wykonanie:
Zagnieść wszystkie składniki ciasta. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną część
rozwałkować i ułożyć na blasze.
Zagnieść wszystkie składniki ciasta. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną część
rozwałkować i ułożyć na blasze.
Na cieście poukładać jabłka a na nie wyłożyć
ugotowany gorący budyń. Wszystko przykryć druga częścią rozwałkowanego ciasta.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut.
Składniki:
Ciasto:
3
szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1 margaryna
2 żółtka + 1 jajko
2 łyżki śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
1 margaryna
2 żółtka + 1 jajko
2 łyżki śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2
budynie
3 szklanki mleka
jabłka pokrojone w ósemki
3 szklanki mleka
jabłka pokrojone w ósemki
Przepisy ciast
Które składniki należą do ciasta? Ile mleka do ciasta a ile do budyniu? Jaki budyń a jakie jabłka?
OdpowiedzUsuńKeram 56
Mam też ten przepis od koleżanki.O ile pamiętam mleko jest tylko do budyniu.Ja daje 2 budynie i gotuje w połowie mleka podanej na opakowaniu żeby budyń był gęsty.Dawno go nie piekłam :)Można tez upiec bez budyniu wtedy jest zwykle ciasto z jabłkami.
OdpowiedzUsuń