Sposób przyrządzenia:
Białka oddzielić od żółtek. Margarynę utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku. Dodawać na przemian olej i mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia. Ubić pianę z białek i wymieszać z ciastem, a następnie podzielić na cztery części. Do jednej dodać kakao, do drugiej mak, do trzeciej kisiel, czwarta biała. Ciasto wlewać do posmarowanej tłuszczem blaszki o wymiarach 12 x 34 cm, najpierw białe ciasto, a następnie z kakao, kisielem i makiem. Grubszym patyczkiem przeciągnąć raz przez środek blachy. Piec około 60 minut w temp. 180-200 stopni . Ostudzone ciasto udekorować polewą czekoladową. Według uznania można posypać cukrem pudrem, i na środku posypać kolorową posypką.
Składniki:
250 g.
margaryny
2 szklanki maki pszennej
1 szklanka cukru
1/2 szklanki maku
1 kisiel wiśniowy najlepiej bez cukru
6 jajek
6 łyżek oleju
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Cukier puder do posypania
kolorowa posypka
tłuszcz do smarowania blachy
2 szklanki maki pszennej
1 szklanka cukru
1/2 szklanki maku
1 kisiel wiśniowy najlepiej bez cukru
6 jajek
6 łyżek oleju
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Cukier puder do posypania
kolorowa posypka
tłuszcz do smarowania blachy
Przepisy ciast
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz