- 50 dag mąki
- pół szklanki cukru pudru
- 15 dag miodu
- pół kostki masła lub margaryny
- 2 jajka
- cukier waniliowy
- 1 łyżeczka sody oczyszczonejZ podanych składników zagnieść ciasto i podzielić je na 2 równe części. Dwie identyczne prostokątne formy wyłożyć papierem do pieczenia np. 32 x 22 cm, może być trochę większa. Jedną część rozwałkować wcisnąć w formę i piec około 15 minut w temperaturze 200ºC. W taki sam sposób upiec drugą część ciasta. Ostudzić.
Składniki
na krem:
- pół litra śmietany kremówki
- 3 łyżeczki żelatyny
Śmietanę
ubić na puszystą masę. Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości
gorącej wody, ostudzić, zmiksować ze śmietaną.
- 1 puszka mleka słodzonego skondensowanego (gotowana pod przykryciem 3 godziny) lub gotowa masa kajmakowa z puszki
- 10 dag posiekanych orzechów włoskich
Kremem
śmietankowym przełożyć dwa ostudzone placki. Na wierzchu
rozsmarować masę toffi (kajmakową), posypać posiekanymi
orzechami. Przechowywać w lodówce.
Sopdy do ciasta można upiec nawet kilka dni wcześniej, ciasto jest
z miodem, więc wymaga leżakowania, by zmiękło, przygotowywać
minimum dzień wcześniej
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz