Toffi

Składniki na ciasto:
  • 50 dag mąki
  • pół szklanki cukru pudru
  • 15 dag miodu
  • pół kostki masła lub margaryny
  • 2 jajka
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

    Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić je na 2 równe części. Dwie identyczne prostokątne formy wyłożyć papierem do pieczenia np. 32 x 22 cm,  może być trochę większa. Jedną część rozwałkować wcisnąć w formę i piec około 15 minut w temperaturze 200ºC. W taki sam sposób upiec drugą część ciasta. Ostudzić.
Składniki na krem:
  • pół litra śmietany kremówki
  • 3 łyżeczki żelatyny
Śmietanę ubić na puszystą masę. Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody, ostudzić, zmiksować ze śmietaną.
  • 1 puszka mleka słodzonego skondensowanego (gotowana pod przykryciem 3 godziny) lub gotowa masa kajmakowa z puszki
  • 10 dag posiekanych orzechów włoskich
Kremem śmietankowym przełożyć dwa ostudzone placki. Na wierzchu rozsmarować masę toffi (kajmakową), posypać posiekanymi orzechami. Przechowywać w lodówce.
Sopdy do ciasta można upiec nawet kilka dni wcześniej, ciasto jest z miodem, więc wymaga leżakowania, by zmiękło, przygotowywać minimum dzień wcześniej 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecam

Baza ciekawych przepisów na drinki. Mojito, Margarita, Krwawa Mary i wiele wiele innych.