Sposób przyrządzenia:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać masło, cukier, śmietanę, żółtka, cukier waniliowy, zagnieść ciasto.
Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej części dodać kakao i sodę. Sodę rozpuścić w niewielkiej ilości mleka, zagnieść ciasto.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Jasne ciasto rozwałkować i położyć do blachy. Posmarować je powidłem.
Z ciemnego ciasta zrobić kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Do środka każdej kulki wkładamy bakalie. Kulki kładziemy na powidłach jedna obok drugiej.
Piec w temp. 150 - 160 stopni C przez 45 min.
Po upieczeniu wystudzić. Można zalać dwiema galaretkami owocowymi lub polać polewą czekoladową. Galaretkę rozpuścić w mniejszej ilości wody niż w przepisie.
Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej części dodać kakao i sodę. Sodę rozpuścić w niewielkiej ilości mleka, zagnieść ciasto.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Jasne ciasto rozwałkować i położyć do blachy. Posmarować je powidłem.
Z ciemnego ciasta zrobić kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Do środka każdej kulki wkładamy bakalie. Kulki kładziemy na powidłach jedna obok drugiej.
Piec w temp. 150 - 160 stopni C przez 45 min.
Po upieczeniu wystudzić. Można zalać dwiema galaretkami owocowymi lub polać polewą czekoladową. Galaretkę rozpuścić w mniejszej ilości wody niż w przepisie.
Składniki:
50 dkg mąki
20 dkg margaryny
3/4 szkl cukru
3 łyżki gęstej śmietany
2 łyżki kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 - 2 łyżki mleka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
4 żółtka
1 cukier waniliowy
bakalie (posiekane migdały, orzech)
powidła
20 dkg margaryny
3/4 szkl cukru
3 łyżki gęstej śmietany
2 łyżki kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 - 2 łyżki mleka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
4 żółtka
1 cukier waniliowy
bakalie (posiekane migdały, orzech)
powidła
Dodatkowe uwagi:
Nie
przetrzymywać ciasta dłużej bo będzie suche i twarde.
Czas przygotowania:
Ok-90 minut
Przepisy ciast
Extra! Tylko na zdjęciu widać jakąś masę na "oczach" i dopiero polewę. A gdzie przepis na masę? No chyba, że coś przeoczyłam, to przepraszam.
OdpowiedzUsuń