Pawełek z malinami


Składniki:
1 szkl. cukru
1 1/4 szkl. mąki
12 łyżek oleju
12 łyżek gorącej wody
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
jajka

Krem:
2 batoniki o smaku toffi
0,5 szkl. mleka
2 łyżki kakao
1 1/2 kostki margaryny do pieczenia
1/3 szkl. cukru
 kieliszek wódki
maliny lub wiśnie
budyń śmietankowy na ok pół litra mleka
można dodać bezy dla lepszego wyglądu
polewa czekoladowa

Mleko podgrzać i rozpuścić w nim batoniki, cukier, kakao, budyń . Zagotować wszystko i wystudzić. Utrzeć masło i dodawać po trochu masy budyniowej i dalej miksować. Na koniec dodać odrobinę wódki  jeżeli się zważy to ucierać dalej na parze. Ciasto przekroić na pół, wyłożyć maliny lub wiśniami i posmarować połową kremu, przykryć drugą połową ciasta. Wyłożyć resztę kremu. Na wierzchu rozłożyć bezy  i polać polewą.


Sposób przygotowania:
Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, olej, wodę i kakao ,  dokładnie wymieszać. Wsypać mąkę i proszek , wszystko utrzeć  razem. Następna czynność która pozostaje to  piec przez  ok. 30 min. w temp. ok 180 st. Życzę smacznego.


1 komentarz:

  1. Ciasta fajne tylko czy masz jakąś obsesję na punkcie mężczyzn, Pawełek , oczy Adama, pocałunek murzyna, bawole oczy a może lepiej jądra wilka lub niedźwiedzia? :) po co się szczypać ? Oczy Adama można spokojnie nazwać czym tam :)Ewy.

    OdpowiedzUsuń

Polecam

Baza ciekawych przepisów na drinki. Mojito, Margarita, Krwawa Mary i wiele wiele innych.